Zioła w kuchni

Zioła do olejów
W słoiku umieszczamy ścięte zioła, zalewamy olejem słonecznikowym albo oliwą. Pozostawiamy tak przygotowaną substancję na dwa tygodnie. Po tym czasie przecedzamy i przelewamy w ozdobne butelki.

Wytrawne: tymianek, rozmaryn, bazylia, cząber estragon, majeranek, mięta, czosnek
Na słodko: płatki róży, lawenda, goździk ogrodowy

olej

Zioła do octu
W tym przypadku powtarzamy czynność jak wyżej. Przy wykorzystaniu octu jabłkowego albo innego według własnych gustów.


Na ostro: czosnek, cząber, bazylia, estragon,
fenkuł, liście koperku, majeranek, melisa, mięta, tymianek, rozmaryn.

Na słodko (np. ocet do sałatek owocowych): kwiaty fiołka wonnego, bzu czarnego, koniczyny, lawendy, nasturcji, płatki róży.

ocet

Zioła do masła: szczypiorek, natka pietruszki, zielony koperek, czosnek, liście bazylii

Zioła do galaretek na słodko:

kwiaty fiołka pachnącego, kwiaty lawendy, melisa, szałwia, kwiaty nagietka

galaretka

Zioła do napoju na słodko:

cytryna, mięta, melisa, ogórek, truskawki, stewia

 

woda

[fot.internet]

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *